LOS INICIS: LES GANES DE CONSTRUIR LA PROPIA CASA

Una Barraca SUrDrealista se va construint fent passos, primer un, i un atre, i un atre... Poc a poc, sense pressa pero en moltes ganes.

Fugint dels bancs i de les persecucions d'homes antratjats. Hipoteca? Preferim l'amor LGBT, hetero i com sigue, pero amor, sense cadenes, bueno pobres cadenes, depen de com se facen servir igual podrien servir!

Una Barraca SUrDrealista vol ser una barraca hiperreal, de canyes, fusta, sediments, somnis i desitjos, del Delta. Barraca casi km 0 que vol anar molt lluny, saber tradicional i poder surreal. Breton, Jodorowsky, Kahlo, Barbara Hammer o Jon Gras inspiren este projecte que vol ser misteri evident i poesia transparent al mateix temps.

Partint de lo tradicional explosionar lo conservador i fer curtmetratges atrevits al mig de l'era.

Pero primer vos anirem explicant pas a pas com l'anem fent. Perque volem compartir sabers. Si te vols fer una barraca este blog te pot servir. Comencem explicant-te un petit secret. Comencem la casa per l'esquelet!!!

Per encomanar una FUSTA perfecta para la barraca: INDUFOREST, SL 619266414, 938720800. Del senyor Josep Santasusana Portella, josepsantas@pymsaforest.com, Carretera Abrera-Solsona, C-55, Km. 37 - Travessia Joncadella - CP 08250 - Sant Marti de Torruella.

A l'hora de fer-la lo + complicat potser sigue colocar lo borronet. Per aprendren estem buscant gent que ne sap. Atrets igualment pel fet de tindre avantpassats valencians... -quants avantpassats valencians formen part de la historia del Delta de l'Ebre?- vam anar a l'Albufera valenciana i vam localitzar un parell de persones que ne saben, al poble de El Palmar, un d'ells porta una empresa de passejos en barca i ven lo passeig i la visita a una barraqueta de pescadors en la teulada mig de palla i mig de llauna: avui en dia lo borronet a l'Albufera s'infravalora i se podrix a la devesa. Igual que s'infravalora la barraca com a habitatge contemporani. Se dixa com una cosa dl folklore, dl passat, per a ser contemplada. Se mira, pero se toca poc i se li fica espuma de poliester i xapa.


                                                                 La Barraca del Roig



A la Barraca del Roig, que se va cansar de canviar lo borronet i li va posar espuma de poliester, vam agafar la primera barqueta per fer un passeig en familia per l'Albufera, preciosa la bassa. Ell mos va passar lo contacte de Mariano "El Oreja", pero a Mariano no lo vam arribar a vore perque estava per Valencia, anfaenat. Mos van recomanar fer una paella al Bar Mateu (El Palmar)!


                                                                              Lo Roig


                                                                          La Noa






                                                                   Manolo Lo Barquer



Ancabat del passeig per l'Albufera vam trobar una barraca, al mig de El Palmar. Per complicades que siguen les coses sempre hi ha resistencia quan hi ha vida. "Les armes dels febles" en paraules de l'antropoleg anarquista James Scott.





I van arribar les bones noves: A l'Albufera alguns encara tenen coneixements sobre com fer les barraques! Pero oco, que los camins d'asfalt, los metaforics i los literals, no mos sequen les arteries d'aigua, canyes "y barro".






Al Delta de l'Ebre lo mestre David Monllau va recuperar les barraques i ne va construir 40 o 50! Li va vendre lo negoci a Salvador, de les Barraques de Salvador de Deltebre i recentment li va ensenyar a Sisco Caballe (609770292), d'Amposta, com fer-ne. Atres pistes: existeix lo Centre d'Interpretacio de les Barraques a Sant Jaume d'Enveja on projecten un video intern (ni venen copies ni el posen a les xarxes) que mostra com van fer la barraca que hi ha al mateix Centre. Una possibilitat seria localitzar a l'empresa que va fer aquella barraca o localitzar a altres persones que potser ne saben fer: com Sonia i Esteve de La Cava? Amics de mun tio Agusti, del Poble Nou.

Lo docuretrat de David Monllau, "Barraques i versos": https://vimeo.com/181970112

Com veieu La Barraca SUrDrealista vol publicar les seues entranyes, les seues idees i coneixements. Aqui podeu vore a Tonet, de l'Albufera Valenciana, barquer i cosidor de la planta de la teulada: lo borronet!





A l'Albufera hi ha la barraca d'Alfredo, la barraca de Lluc, al Palmar, i mos podem creuar en Mariano (El Oreja) que sap fer barraques!: 661421417. Als que cusen lo borronet (borro, caboti o sisca) com los ho diuen a l'Albufera? TEIXIDORS! Com lo nostre crack del cant improvisat. Coincidencia?

Finalment, vos asplico que vam plantar borronet a un trosset que tenim al Delta. Vam comprar lo planter a l'empresa CULTIDELTA (al dels "abadeijers"?), a la carretera dels Ullals de Baltasar, 977053013 (nom serio del borronet: Ammophila arenaria). L'amiga Eva Mascarell, que vol ser mestra barraquera, me va acompanyar a visitar al planterista i mun pare me va ajudar a plantar-lo. Lo vam comprar a 50 centims la planta! Si ne trobeu de + barato aviseu-mos :)








Despues de la faena, descansar. Pero continuarem!

I les alegries continuen ancara que a vegades astiguessem distants geograficament. Vos dixo en dos fotos de ma mare cuidant lo borronet :))




CONTACTE: josepjuansegarra@gmail.com




Comentarios

Entradas populares